Palace Manager - lefogadom, hogy soha nem hallottatok még ilyen munkáról!

K
ivéve persze azokat, akik már az Arab Öbölben dolgoznak egy ideje. A királyi családoknak többszáz tagja van, van palota bőven!

Palace Manager - egy rendkívül különleges, kimerítő és elképesztő munka. Nagy előszeretettel vesznek ide fel ex-cabin crew-kat.

Én ismerek személyesen 2 lányt aki ezt csinálja/csinálta. Feladataik közé tartozik - a teljesség igénye nélkül - királyi vendégek fogadásának szervezése; a... házikedvenc kistigrisek etetése (ha valami gubanc áll be és a kijelölt személyzet nem tudja ellátni); éjjel kettőkor fotókat előhivatni; az elkeveredett de hirtelen felvenni óhajtott Rolex órák felkutatás (felkuttatása) a több palota valamelyikében,; stb.

Érdekes, ugye? Csak szélesítsétek a látókörötöket!!!!

http://hoteljobsasia.com/…/royal-palace-manager-job-abu-dh…/

Kiemelt szerepet szán Budapestnek a Qatar Airways
2011. január 18., kedd, 16:04


 A katari székhelyű Qatar Airways hétfőn indította budapesti járatát és a légitársaság vezérigazgatója szerint máris kapacitásbővítésre készül Ferihegyen. A tervek szerint ősztől már naponta lesz járat Budapest és Doha között.  

 

A légitársaság 2010-ben 10 új járatot indított, és idén a budapesti mellett másik három városba indítanak járatokat. A már meglévő hálózat jelentős részén vagy a járatszámokat növelik, vagy nagyobb géptípussal repülik az útvonalat.

Fotó: Mudra László [origo]
A ferihegyi járatérkezésről szóló galériát a képre kattintva éri el

A cégcsoport jövőjével kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: 2013-ra 120 úti célt kínál majd a légitársaság, ezt 120 géppel repülik majd, illetve 200 repülőre van megrendelés 40 milliárd dollár értékben. A vezérigazgató elmondta, hogy azért van szükség az útvonalhálózathoz képest jóval több repülőgépre, mert a Qatar flottájában nem lehet 5 évesnél idősebb repülőgép. Akbar-el Baker elmondta, hogy ez a kor a repülőgépek esetében még vadonatúj kategóriának számít, ezért az így leselejtezett gépet a Qatar Group saját lízingcége továbbadja olyan légitársaságoknak, amelyek nem engedhetik meg maguknak új gépek vásárlását.

A sajtótájékoztatót követően Akbar Al Baker rövid interjút adott az [origo]-nak, amelyben elmondta, nem gondolja, hogy a budapesti járat eleve hátrányból indulna a már régóta üzemelő bécsi járattal. A Qatar Airways célja, hogy a régió lehető legtöbb országában megjelenjen és közvetlen járatokat üzemeltessen Dohába.

Fotó: Mudra László [origo]
A ferihegyi járatérkezésről szóló galériát a képre kattintva éri el

Akbar Al Baker szerint a Qatar Airways célja nem elsősorban az, hogy olcsó repülőjegyekkel árasszák el a piacot, hanem a minőségi fedélzeti szolgáltatás fenntartása és, hogy a magyar utazóközönség számára is elérhetővé váljanak a cég ötcsillagos szolgáltatásai. Az új járat nemcsak arra ad lehetőséget, hogy a magyar turisták megismerjék Katart, hanem hogy a tehetős katariak más nyugaté-európai város helyett Budapesten költsék el pénzüket.

A sajtótájékoztatón bemutatták az épülő új dohai nemzetközi repülőtér látványterveit. A 14,5 milliárd dolláros beruházás 2015-re készül el teljesen. A tengerre épített, két kifutópályával rendelkező légikikötő a világ legmodernebb repülőtere lesz VIP terminállal, luxusszállodával, a business és az első osztály utasainak szánt Spa-val. Az első fázisban, 2012-ere elkészülő terminál évente 24 millió utast tud majd kiszolgálni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Akbar Al Baker, a Qatar vezérigazgatója

A dohai székhelyű, 1994-ben alapított Qatar Airways egyike a világ hat, öt csillagos légitársaságának. Flottája nagyobb részben Airbusokból áll, a 94 gép átlagos életkora 4,2 év. A cégnek rendelése van további 182 gépre, többek között 80, még fejlesztés alatt lévő Airbus A350s-re, 60, szintén fejlesztés alatt lévő Boeing 787-esre, valamint 5 darabot rendeltek a világ legnagyobb utasszállító gépéből, az Airbus A380-ból. A Qatar összesen mintegy 16 ezer embernek ad munkát. A Budapest Airport júniusban jelentette be, hogy a Qatar Airways járatot indít Ferihegy és Doha között.A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://www.origo.hu/utazas/20110118-repules-legitarsasag-qatar-airways-doha.html
 

Hétfőn landolt a budapesti Ferihegyi repülőtéren a katari székhelyű Qatar Airways első menetrendszerinti járata, amely a magyar fővárost köti össze Dohával. Akbar Al Baker a budapesti járatnyitásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a gépek töltöttsége (load factor) jelenleg is nagyon magas, és további bővülésre számítanak, pontos számot azonban nem mondott. A heti négy járatot szeptembertől napi járatok váltják fel, és tervbe vették a széles törzsű gépek forgalomba állítását is a Budapest-Doha között. Szeptembertől közvetlen járat lehet Budapest és Doha között, a gépek nem fognak megállni Bukarest - Henri Coanda repülőtéren. Jelenleg a megállóra azért van szükség, mert a gyors terjeszkedéshez képest nincs elegendő repülőgépe a cégnek, így a két várost egy járatban kell összekötni.

Külföldi karrier? - Pro és kontra

 

Szeretnél külföldön új életet kezdeni és karriert építeni, ám bizonytalan vagy a nagy döntést illetően? Nem tudod, nekivágj-e az ismeretlennek? Segítünk!

 

Zabolai Margit
2010. 11. 10.

Vannak, akik az egyetemi éveik alatt, mások pályakezdőként, megint mások már jó néhány év tapasztalattal a hátuk mögött játszadoznak el a gondolattal, hogy egy idegen országban próbálnak szerencsét. A kaland, a lehetőségek, a megmérettetés csábító, de itthon hagyni mindent és nekivágni az ismeretlennek ijesztő is ugyanakkor. Nem akarunk rábeszélni senkit semmire, de segítünk a filozofálásban, és felsorakoztatunk néhány szempontot, amit mindenképpen mérlegelned kell, mielőtt eldöntenéd, hol folytatod karriered építgetését.

Vár egy szép, új világ?

Sokan évekig álmodoznak arról, hogy hosszabb vagy rövidebb időre külföldre költöznek, de a végső elhatározást mindig halogatják. Pedig a külföldi munkatapasztalat nem csak az önéletrajzban mutat jól! Megismerni egy egészen más kultúrát és beilleszkedni abba, elfogadni egy számunkra addig ismeretlen mentalitást, és megtalálni a közös hangot az azt képviselő emberekkel: ez nem csak professzionális ismereteinket fejleszti, de jellemünket is csiszolja.

Sokan, akik több ország lakói is voltak már életük során, toleránsabban viselkednek, és a látókörük is szélesebb, hiszen többféle világnézetet is volt alkalmuk elsajátítani. Ezáltal fejlettebb lesz a problémamegoldó-képességük, rugalmasabbá válnak, és nyitottabbak lesznek az új módszerekre.

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki itthoni életének anyagi biztonságát a külföldön megkeresett fizetéséből alapozta meg. Való igaz, hogy a kemény munkát a legtöbb országban jobban megfizetik, mint hazánkban, de a pénz nem minden. A külföldön töltött években sokan inkább a kalandot, az ismeretségeket, vagy egészen egyszerűen a bulit keresik. Tény, hogy ez egy olyan tapasztalat, amit még az unokáidnak is mesélni fogsz.

Ha érik benned az elhatározás, és már csak a félelmedet kéne legyőznöd, képzeld el magad, amit nyolcvan évesen visszatekintesz az életedre és a lehetőségeidre: nem bánnád, hogy elszalasztottad?

Nem fenékig tejfel!

Aggodalmaink és félelmeink miatt kihagyni életünk egyik legnagyobb kalandját legalább akkora butaság, mint felkészületlenül és hiú ábrándokat kergetve vágni neki a messzeségnek.

Először is: bárki bármit mond, nyelvismeretre igenis szükség van. Lehet, hogy a munka végzéséhez nem feltétlenül, de ahhoz, hogy ne tudjanak becsapni, ne keveredj bajba, és ha szükséges, bármikor, a lehető legrövidebb időn belül segítséget kaphass és hazautazhass, a minimális nyelvismeret elengedhetetlen.

Az igaz, hogy külföldön jobbak a fizetések, de többnyire a megélhetés is drágább, a pénzt pedig ott sem adják ingyen, hanem nagyon keményen meg kell dolgozni érte. Sok pályakezdő diplomás követi el a hibát, hogy a kaland kedvéért akkor is kiutazik, ha csak olyan munkát kap, ami illeszkedik a végzettségéhez. Ez egy darabig talán nem tűnik nagy problémának, de képzeld el azt a 30 éves mérnököt, aki itthon úgy próbál elhelyezkedni, hogy nincs más tapasztalata, mint a sörcsapolás.

Világot látni csodálatos élmény, de mérlegeld, hogy képes leszel-e élni a helyzet kínálta lehetőségekkel.

 

Égimeszelő nem jó stewardessnek

http://cegegeszseg.origo.hu/20081215-stewardess-tul-magasak-szivbetegek-nem-alkalmasak.html

Ma már szemüvegesek is lehetnek stewardessek, de szívbetegek nem. Túl magasak nem alkalmasak erre a munkára, fogorvos után nem lehet felszállni.

Utasként is csak elképzeléseink lehetnek arról, mi szükséges ahhoz, hogy valakiből jó stewardess, illetve steward legyen, és csupán nagyjából lehetnek fogalmaink a munka nehézségéről. A repüléssel kapcsolatos filmek is tévútra vezetnek bennünket, mert legtöbbjük légikatasztrófákat dolgoz fel, vagy éppen könnyeden, felszínesen mutatja be a légutas-kísérők életét, mint a Boeing, boeing című 1965-ös vígjáték Tony Curtissel, vagy a Kapj el, ha tudsz! jelenete, ahol Leonardo Di Caprio vonul a szebbnél szebb stewardessek között.

Van olyan szakma, ahol a testmagasság sokat számít, a légiutas-kísérőknél feltétlenül. A nálunk csak sztyuvinak vagy stuviknak becézett foglalkozáshoz megfelelő test- és ülőmagasság szükséges a munkavégzéshez, ép végtagok, megfelelő láb- és karhossz, izommunka. K. Dávid, aki már többször találkozott egy ismert fapados társaság nevével jelzett hirdetéssel, jelentkezett a hat hetes képzésre. Mindenekelőtt alapos orvosi vizsgálaton esett túl, ahol a vizsgálatot végző orvos közölte, hogy a testmagassága éppen jó, 183 cm, a maximális megengedett magasság ugyanis férfiaknál 185 cm. Így elképzelhető, hogy ügyelnie kell arra, hogy ne hordjon túlságosan magas talpú cipőt.

Nem mindegy, kinek milyen az állóképessége, bírni kell akár a sok órás repülőutakat is, az általában külföldön található bázishelyen való tartózkodást, az otthontól való távollétet, az utasok igényeihez való alkalmazkodást. A fórumokon a már tapasztalt légiutas-kísérők nem ringatják illúziókba a jelölteket vagy érdeklődőket, megpróbálják őket előre felkészíteni, mi vár rájuk. Aki közel-keleti légitársaságnál kap munkát, annak nem árt tudni, hogy ha valamelyik muszlim országban lesz a bázishely, ott alkalmazkodnia kell az éghajlathoz, a forrósághoz, esetleg a sivataghoz, és ahhoz, hogy moszlim országban fog élni. Az egyik legnehezebb megszokni a hőséget, ugyanis nyáron a hőmérséklet egyes helyeken elérheti a plusz ötven fokot. Az internetes fórumokon író tapasztalt szakmabeliek szerint bizonyos légitársaságoknál nagyon lehajtják a légiutas-kísérőket, és valóban kötélidegek kellenek a munkához. Néhány érdeklődőt elriaszt az is, hogy az idősebbek felvilágosítják őket, ne álmodozzanak többezer eurós kezdő fizetésről, az első években mindenütt arra elég a fizetés, hogy a szállásra, étkezésre, ruhára teljen.

A munkaalkalmasságot a 14/2002. évi KöViM-EüM együttes rendelet szabályozza. E szerint a szemüveg vagy kontaktlencse például nem kizáró tényező. A hatvanas-hetvenes években még eltanácsolták azokat, akik szemüvegesek voltak. Szívritmuszavarral, koszorúér-betegséggel nem lehet hivatásszerűen repülni, szívizomgyulladással sem. A törvény szerint ugyan nem kizáró ok, de mindenképpen figyelemmel kell kísérni, ha valaki HIV-pozitív, fertőző májgyulladása, szifilisze van, illetve az immunrendszere nem működik megfelelően.

Anett, aki egy nagyobb európai légitársaság alkalmazottja, és már elmúlt harminc éves, fiatalabb éveihez képest visszavonultan él. Úgy fogalmaz, annyi embert látott már, és annyit van a repülés közben emberekkel összezárva, hogy a magánéletében sokszor nem kívánja a nagy társaságot. Privát életében ritkán bulizik, ám ha elmegy, akkor szeret kirúgni a hámból, olyankor szívesen fogyaszt tömény szeszeket, méghozzá sokat. A kívülállók azt hiszik, a stewardessek és stewardok élete csupa izgalom és kaland, ám Anett kiábrándít mindenkit, hiszen éppen olyan monoton munka lehet ez is, mint a többi. Ahogy a gyakorta utazók unják például a biztonsági bemutatót a repülés megkezdésekor, úgy a kollégáinak is a könyökén jön ki, de tudják, az emberek élete múlhat azon, hogy megjegyzik-e a hallottakat és látottakat.

Ha már alkohol, felszállás előtt figyelni kell arra, hogy a légiutas-kísérők fogyasztottak-e bódító szereket, szednek-e fájdalomcsillapítót, egyéb gyógyszereket. Szó sincsen arról, hogy titokban dézsmálnák az alkoholkészletet, mint azt páran gondolják. Minden, a munkájukat befolyásoló szer szedését jelenteniük kell a repülőorvosnak. Repülés előtt ellenőrző vizsgálaton esnek át a stewardok és stewardessek. Nem szállhatnak fel, ha az indulást megelőző 48 órában gerinctáji vagy általános érzéstelenítésen estek át, illetve 12 órán belül helyi érzéstelenítést kaptak, mondjuk fogorvosi kezelésen. Bizonyos gyógyszerek eleve kizárják a munkát. Mindez azért lényeges, mert maga a légiutas kísérő is felel az utasok biztonságáért. Nem véletlenül osztják be őket felszállás előtt az egyes vészkijáratokhoz.

2001 szeptember 11. óta a stewardesseknek és stewardoknak, akiknek munkájához a kezdetektől hozzátartozott felelni a biztonságért és az utasok kiszolgálásáért, fokozottan ügyelniük kell az utasok biztonságáért. Anett számára a legfárasztóbb az, ha két járat között nem tud eleget pihenni, mert intenzív figyelemmel végzi munkáját. Elvileg hozzászokhatott volna, hogy nem akkor pihenhet, mint mások, ennek ellenére a hétköznapokban sokszor érzi magát kimerültnek. Szerencséjére túlságosan problémás utassal még nem volt gondja, aki dühromaot kapott volna, vagy túlságosan leitta volna magát a repülőút alatt. Viszont folyamatosan figyelmeztetnie kell az utasokat, hogy amikor bekapcsolt övvel utaznak, ne kapcsolgassák ki az övet, ne álljanak fel, és ha szólnak nekik, hogy most vegyék ki a fülükből az mp3 lejátszó vagy telefon fülhallgatóit, akkor ne rakosgassák vissza rögtön. Reméli, hogy soha nem lesz szükség arra, hogy vészhelyzetben is tesztelje képességeit és tapasztalatait. De azért az ismeretterjesztő tévécsatornák légikatasztrófákkal és repülőgép-szerencsétlenségekkel foglalkozó sorozatait, ha teheti sem nézi, mert csak felidegesítik. Az Airplane-t pedig nem tartja a világ legviccesebb paródiájának.

Szegedi Éva

 
*Your Name:  
Your Email:  
*Your Message:
  **Enter the security code shown below
 
 

The purpose of this picture is to protect the owner of this site against spam bots.

 
  * Indicates a required field
  ** This is to prevent unauthorized automated scripts