Amennyiben nem találnál választ a kérdéseidre, Kassai-Fodor Mónika a repulniakarok.hu személyes szépségtanácsadója szívesen áll a rendelkezésedre a fodor.monika@gmail.com e-mail címen.

Naprakész hírek az aktuális trendekről és hasznos sminkelési tippek a RÚZS ÉS MÁS oldalon a Facebook-on is.

http://www.facebook.com/#!/pages/R%C3%9AZS-%C3%89S-M%C3%81S/195261997169535?sk=info

A smink kötelező!

 

A légiutaskísérő nem csupán a munkájával teszi kellemesebbé a repülőn töltött órákat, de a megjelenésével is. Úgy kell kinéznie, hogy az utasnak jó érzés legyen ránéznie. Az utas számára az utazás stresszt jelent - a karikás szemek, meggyötört arc, elkenődött smink látványára semmiképpen sincs szüksége. A kellemes külső tehát munkaeszköz, kötelességünk a legtöbbet kihozni magunkból.

 

A légiutaskísérői munka ráadásul számomra minden alkalommal olyan volt, mint egy kisebb fellépés: jól megszervezett koreográfia, ismétlődő szöveg, összeszokott csapat, begyakorolt mozdulatok, széles mosolyok. Aki pedig fellép, annak színpadi sminkre lesz szüksége!Ehhez azonban nem kell sminkmesteri képességekkel és 40 percnyi sminkelésre szánt idővel rendelkeznünk. Csupán néhány jó minőségű termék és gyakorlott kézmozdulat kérdése. A szükséges és elégséges minimális smink felvitele némi rutin megszerzését követően nem vesz igénybe öt percnél többet.A legtöbb légitársaság kötelezőenelőírja a minimál-sminket, de vajon mit is takar ez a fogalom. Szűken véve: szempillaspirál, rúzs és pirosító, kicsit bővebben: az említetteken kívül alapozó és szemhéjfesték. A magam részéről mindenképpen javasolnám az alapozót, elsősorban a bőröd érdekében. A repülőgépek levegője ugyanis nagyon száraz, a déli országok repterein pedig magas páratartalommal, erős UV-sugárzással kell számolni. A jó minőségű alapozó védelmet nyújt a bőrnek mindezekkel szemben. Arról nem is beszélve, hogy szebb megjelenést, professzionálisabb sminkettesz lehetővé.

 

Fedélzeti smink

 

A smink célja a természet adta arcvonásaink kiemelése, üde színhatás biztosítása, esetleges takargatnivalók (sötét karikák, bőrpír, pattanások) kendőzése. A fedélzeti smink esetében fontos, hogy az összhatás ízléses, túlzásoktól mentes legyen, ugyanakkor az élénk (lehetőleg piros!)rúzs- vagy szájfény alapvető. Egyrészt az egyenruhák semleges színárnyalatát (sötétkék, szürke, fekete kiskosztüm, fehér blúz) ellenpontozzuk vele. Másrészt a hajnali munkakezdés, éjszakázás, a gép hamar elhasználódó levegője fakóvá, sápadttá teszi az arcot, amin a rúzs színével sokat segíthetünk.

 

A smink lépései sorrendben:

-          Alapozás : az eredeti bőrszínnel tökéletesen egyező és a bőrtípusnak megfelelő összetételű alapozóval

-          Pirosítás: az arcpirosító egészséges színt ad és a jól megválasztott színárnyalattól kipihentnek hatunk. Amikor fölvisszünk, feltétlenül mosolyogjunk, így a pír megfelelő helyre kerül: az orca legkiemelkedőbb pontjára.

-          Szemfestés: a hosszító, dúsító összetételű szempillaspirál megnyitja a tekintetet, érdemes ápoló összetételűt választani. Önmagában is jól mutat.
A szemhéjtussal könnyen látványos és divatos sminket készíthetünk, csak egy kicsit gyakorolni kell. Válasszunk vízálló, tartós tust, hogy kiküszöböljük az elkenődését. Szemhéjfestéket is használhatunk, az élénk rúzshoz a semleges árnyalatok (szürke, barna, tóp) illenek.

-          Rúzsozás: a szájra krémes, ápoló összetételű rúzst a legcélszerűbb választani, mivel a szájfények általában nem elég tartósak. A rúzs árnyalatával megegyező kontúrceruza használatával szép, éles kontúrokat rajzolhatunk, és tartósabbá teszi a rúzst is.

Image

Mesterkurzus haladóknak


A  most következő fejezetekben részletekbe menően foglalkozunk a tökéletes alapozás fogásaival, a színhőmérséklettel és a rúzs színárnyalatának kiválasztásával.

 

Tökéletes alapok -   ha a cél a makulátlan arcbőr

 

Az alapozáshoz kiinduló pont a megfelelően hidratált bőr. Nappalra ne használjunk zsíros arckrémet. Várjuk meg, amíg a krém teljesen beszívódik, ha szükséges itassuk fel a maradékot kozmetikai kendővel. A bőrfelszín egyenletessé tételére használjunk smink alapot (primer), amely a pórusok összehúzásával és az apró ráncok, egyenetlenségek feltöltésével továbbá optikai hatással simább bőrt eredményez. Következzék a korrektor: nem csupán a szem alatti karikák kendőzését szolgálja, de az orr környékén is kiegyenlíti a bőrszínt. Tegyünk belőle mindenhová, ahol pirosabb vagy barna foltos a bőr. A belső szemzugba az orrtőhöz felvitt korrektor megnyitja a szemet, kipihentté teszi a tekintetet. A tökéletes korrektor csupán egy árnyalattal világosabb a bőr alapszínénél. Az ecsetes korrektor könnyen használható, vékonyan fed és optikai hatásánál fogva kipihentebb, simább szemkörnyéket eredményez.
Végül elérkeztünk az alapozóhoz, amelynek úgy színben, mint állagban tökéletesen kell passzolnia a bőrünkhöz. Zavarbaejtően széles palettáról választhatunk, és ha egyszer sikerült megtalálnunk az igazit, akkor sem örülhetünk sokáig, mivel a bőr színe évszakonként-, igényei időnként változnak.
Az árnyalat akkor tökéletes, ha az arcunk szélén vagy az állcsont vonalán eldolgozva eltűnik, beleolvad a bőrszínünkbe. A fedés erősségét illetően a színezett hidratálóktól a teljes fedést nyújtó, tartós alapozókig több fokozatból választhatunk. Minél több elkendőznivaló akad a bőrünkön, annál erősebb fedésre lesz szükségünk. Az alapozót ujjal, ecsettel vagy szivaccsal is felvihetjük, lényeg, hogy vékony, egyenletes rétegben oszlassuk el. Várjunk néhány percet, majd ahol még szükséges ecsettel pótoljunk bele, vagy korrektorral tüntessük el a tökéletlenségeket. Az alapozót nem szükséges az egész arcra felvinni, sok esetben a T-zónára és az orr környékére is elég - ha a színt sikerült jól kiválasztani, beleolvad a bőrbe így nem látszik az átmenet. Zsíros bőrtípus esetén az alapot rögzítsük porpúderrel a T-zónában és a szemek alatt.

 

 

 
Színhőmérséklet    -          A hideg vagy meleg színek állnak jól?

 

Hidegnek érzékeljük a túlnyomórészt kék tartományba eső színárnyalatokat, amilyen a lila, a szürke, a zöld. A meleg színtartományba eső színekben a vörös árnyalatai dominálnak – ilyen a narancs, a bíbor vagy az okker. A smink színeinek kiválasztásánál figyelembe nemcsak a  szem és a haj színét kell figyelembe vennünk, de elsősorban a bőrünk természetes árnyalatát.

 

Mivel nem könnyű meghatározni, melyik színtartomány emeli ki arcod szépségét egy régi sminkes trükkhöz folyamodhatsz: nagyobb darab ezüst (hideg szín) majd arany (meleg szín) fóliát, kartonlapot vagy textilt helyezz az álladhoz és úgy nézz a tükörbe, hogy csak az arcod és a lap vagy textília látszódjék. (Fontos, hogy a háttér semleges legyen!) Amelyik szín mellett jobb benyomást tesz sminkeletlen arcod, annak a színhőmérséklete lesz előnyös számodra.

 

Annak ellenére, hogy egy adott színt alapvetően hidegnek vagy melegnek tekintünk, más tónusokkal keverve átkerülhet az ellenkező spektrumba. Például: a zöld enyhén vöröses árnyalata meleg tónusú mohazöldet eredményez. Míg a gesztenyebarna szívet-lelket melengető, addig a szürkésbarna hűvösen elegáns.

 

A jó smink célja a saját, természet adta színek kiemelése. Kék szemet elsősorban szürkével, hideg árnyalatú barnával, zöld szemet rozsdabarnával, narancssárgával, arannyal, barna szemet padlizsán vagy mályva árnyalatokkal lehet a legjobban kiemelni. A kiemelő szemhéjfesték színe legyen finom, pasztell, kevert árnyalat. Ha a szemhéjpúder színárnyalata tiszta, élénk, az elvonja a figyelmet a szemről és ráirányítja a sminkre, márpedig esetünkben nem ez a cél.

 

 

A rúzsozás kiskátéja

 

A rúzs csak ápolt, sima ajkakon lesz mutatós és tartós, ezért mielőtt nekilátsz a rúzsozásnak, győződj meg arról, hogy megfelelő alapra kerül-e a festékréteg. Ha az ajkad cserepes, bőre száraz, dörzsöld át fogkefével vagy nedves frottírtörölközővel, majd masszírozz bele kevés méhviasztartalmú ajakbalzsamot vagy egy csepp szemránckrémet, végül a maradékot itasd fel papírzsebkendővel, és jöhet a rúzs.

A krémes, tápláló összetételű ajakrúzs használata nemcsak esztétikai szempontból előnyös, hanem hűvös, szeles időben meg is védi az ajkat a kicserepesedéstől.

 

Kerüld a tartós ajakrúzsok gyakori használatát, mert szárítják a bőrt, akárcsak a fémes fényű, csillámrészecskéket tartalmazó társaik. Utóbbiak amúgy kiemelik az egyenetlenségeket, az apró ráncokat.

 

A természetes színárnyalatokat, áttetsző ajakszínezőket és a szájfényt felviheted közvetlenül a tubusból vagy saját aplikátorával, de a sötétebb és élénkebb színekhez használj szájecsetet a precíz felvitel érdekében. Hogy megelőzd a rúzs elkenődését és kifutását az ajak szélének apró mélyedéseibe, használj a rúzzsal megegyező árnyalatú szájceruzát. A kontúrt az ajkak természetes vonalán vidd végig. Nem érdemes szélesebbre kontúrozni a szádat, mert úgyis látszani fog, hogy nem ez a természetes formája. Szájecset segítségével dolgozd össze a kontúrt a rúzzsal, hogy ne látszódjék a vonal. Végül ellenőrizd a tükörben, hogy mindenütt egyenletes-e a festék – a sarkokba is satírozz bele a ceruzával vagy az ecsettel, szükség esetén papír zsebkendővel óvatosan itasd fel a fölösleget.

 

Rúzsozás után mindig ellenőrizd, nem került-e festék a fogadra, mert nagyon kiábrándító hatást kelt. Ha rendszeresen a fogadon „landol” a rúzs, kenj egy kis vazelint a fogaidra (így tesznek a színésznők is).

 

Ha tartósabbá akarod tenni a rúzst vagy a szájfényt, kontúrozd az ajkad, majd satírozd be az egész ajkadszájkontúrceruzával, és csak ezután vidd fel az ajakszínezőt. Az is jó módszer, ha az első réteg rúzs felvitele után óvatosan papír zsebkendőt nyomsz a szádhoz, a maradék rúzsra púderpamacs segítségével vékony rétegporpúdert viszel fel, majd megismétled a rúzsozást.

 

 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a világos bőrűeknek a pasztell színek állnak jól, amilyen a bézs, a barack-, a lazac- vagy a halványrózsaszín. A közepes bőrtónusúakhoz a barna alapú mályvák, a rózsafa- vagy a málnaszínek illenek. Sárgás vagy olívaárnyalatú bőrhöz a téglaszín, rozsdavörös- és barnás árnyalatok mennek jól. A sötétebb árnyalatú bőrszínnel a korall, narancs vagy piros színárnyalatok harmonizálnak.

 

Ha festett szőke vagy vörös árnyalatú a hajad, óvatosnak kell lenned a rúzsválasztásban, hiszen ez esetben még a hajszínnel is össze kell hangolnod az ajakszínezőt.

 

Az ajkak színének a szemfestés intenzitásával is összhangban kell állnia: a szemhangsúlyos sminkhez a természetes szájszín illik, míg az egyszerű, finom szemfestéshez élénk vagy mélyebb rúzsszín dukál.

 

Ha nem vagy biztos a döntésedben, fordulj szakképzett szépségtanácsadóhoz vagy sminkmesterhez, akiket a színvonalasabb parfümériákban mindig ott találsz.

 

 


Melyik az én vörösöm?

 

Egy vörös rúzsnak minden nő fegyvertárában szerepelnie kellene. Hogy ez még sincs mindig így, annak oka általában a feltűnő színnel kapcsolatos számos előítélet: közönséges külsőt kölcsönöz, csak a szőkéknek/fiataloknak/bátraknak áll jól, vöröses árnyalatú hajhoz/sápadt bőrhöz nem illik és így tovább.

 

Pedig mindenki számára létezik egy vörös árnyalat, ami illik hozzá – csupán meg kell találni az igazit.

 

Azt könnyű megállapítani, ha egy árnyalat nem áll jól: sápaszt, természetellenesnek hat, önálló életet él, szinte ”lemászik” az arcról. Nehezebb dolog a megfelelőt megtalálni. Lássuk, mi különbözteti meg egymástól a különböző vöröseket, és hogy mutatnak más-más árnyalatú bőrön.

A hideg tónusú bőr általában világos, könnyen kipirul, nehezen barnul le, viszont hamar leég. Gyakran az érzékeny bőrtípushoz tartozik. Nekik jobban áll az ezüst, a kék, rózsaszín és lila. A meleg tónusú bőr ha le is ég a nyár kezdetén hamarosan aranybarna színt kap, gyakori köztük a kevert vagy zsíros bőrtípus. Az ő színeik az arany, a zöld, a barna és a narancs.

Hideg tónushoz a hűvös pirosak az úgynevezett kék-pirosak illenek: ezek a rózsaszín vagy lila tónusú valódi piros árnyalatok. Biztos befutók a bogyó-színek (málna, eper) a meggy- és cseresznyepiros, a sötétek közül a szeder. A narancsos árnyalatok sápadttá, fáradt kinézetűvé teszik a hideg bőrtónust – egyetlen kivétel a téglavörös, amennyiben elég sötét.

A meleg, arany tónusú bőrszínhez éppen ellenkezőleg a narancsos árnyalatú tűzvörös, a paradicsom, a tégla- és a rozsdavörös illik. A rózsaszínbe hajló pirosak ez esetben viszont igen természetellenesen hatnak, sőt a lilás összhatás miatt betegnek tűnhet viselőjük. Itt is van egy kivétel: a kékes árnyalatú piros, ha elég sötét (bordó).Rúzzsal a fehérebb fogakért

Ha a fogad sárgás árnyalatú, ne használj narancssárga, naracsvörös vagy korall színt – helyette rózsaszínes tónusú pirosat, azaz meggypirosat, málnaszínt vagy burgundivöröset válassz. A kékes árnyalatok a foghoz viszonyított kontraszton alapulnak, amely kiemeli a fehér fogszínt.
Saját szemeddel győződhetsz meg aa színek fogakra gyakorolt varázslatos hatásáról: http://www.esztetikaifogaszat.hu/jatek.php


 

Image